Gevoelens en emoties spelen een grote rol in ieder zijn leven, we ervaren elke dag weer verschillende of soms juist dezelfde gevoelens en emoties. In dit hele proces spelen de hersenen een zeer grote rol. In moeilijke of heftige periodes lopen deze gevoelens vaak hoog op, mensen met genderdysforie ervaren dit dan ook vaak tijdens het traject van veranderen, maar ook voor dit traject komen er al een heleboel emoties en gevoelens omhoog, die soms negatief zijn maar soms ook heel positief. Direct vanaf je geboorte ervaar je al veel emoties en gevoelens, je hersenen gaan namelijk direct aan de slag.  

 

Gevoelens en Emoties. 

Zoals hierboven al is benoemd komen er bij personen met genderdysforie een heleboel emoties en gevoelens kijken. Dit begint bij de meeste al vroeg, in het beginstadium van genderdysforie zijn personen in twijfel, ze weten niet of dat wat ze voelen wel helemaal klopt. Bij vele komt dan schaamte ook nog omhoog, ze schamen zich voor hun uiterlijk of voor de gedachtes die ze hebben. Helaas worden hierdoor ook veel mensen gepest en dit lijdt weer tot verdriet, boosheid, onzekerheid en extra schaamte. Door het pesten of het gevoel van dat iets niet helemaal lijkt of voelt te kloppen proberen mensen hun gevoelens en emoties te onderdrukken. Als je dan over een langere tijd gaat kijken komen er natuurlijk ook weer positieve gevoelens naar boven, bijvoorbeeld de blijheid van dat mensen om je heen je eindelijk accepteren of dat een operatie goed is gegaan. De meeste mensen beschrijven dit hele traject als een emotionele achtbaan, de emoties vliegen alle kanten op van positief naar negatief en van hoog naar laag. Dit kan heel overweldigend zijn, soms gaan mensen zich daardoor heel machteloos voelen.  

Het is dus duidelijk dat er in ieder zijn leven veel speelt qua emoties en gevoelens maar waar komen deze gevoelens precies vandaan? 

 

De Hersenen. 

Zoals in de inleiding ook al werd beschreven bestaan emoties uit drie verschillende factoren: 

Gevoel, Gedachten en Gedrag. Hier spelen verschillende hersengebieden weer een rol bij zoals ook al werd verteld. Maar wat is precies het verband tussen genderdysforie? 

 

Alle gevoelens en emoties die iemand ervaart komen vanuit de hersenen. Je hersenen zijn in verschillende stukken verdeeld, de één zorgt voor je spraak, de ander voor je bewegingen, enzovoort. Maar er is dus ook een stuk van je hersenen dat je gevoelens en emoties reguleert. Dit gedeelte wordt ook wel het limbische systeem genoemd, deze bestaat uit de hippocampus, de amygdala en de frontale kwab. Hoewel we niet precies weten welk hersengebied bij een specifieke emotie hoort weten we wel heel veel over de functies van de verschillende gebieden van het limbisch systeem.  

  • De amygdala gaat voornamelijk over angst en je reactie daarop, ook stuurt de amygdala deze emoties aan. Angst is er al van kleins af aan, bepaalde angst kan ook aangeleerd worden zoals het oppassen voor heet vuur of een warme pan.  
  • De hippocampus zorgt ervoor dat de emoties die je als persoon ervaart worden opgeslagen in je geheugen. Als ze dan vaker worden teruggehaald worden ze uiteindelijk in je langetermijngeheugen opgeslagen.  
  • De frontale kwab houdt zich veel bezig met het onderdrukken en afwegen van bepaalde emoties. De frontale kwab wordt ook wel beschouwd als de zetel van de emotionele controle en van de persoonlijkheid. 

Bij genderdysforie worden, zoals al eerder benoemd, emoties ook heel vaak onderdrukt. Het lijkt er dus sterk op dat genderdysforie zeker in verband staat met de frontale kwab.  

 

 Heeft ons brein een geslacht? 

Het antwoord is 'ja', ons brein heeft wel degelijk een geslacht. Tussen mannen en vrouwen zijn natuurlijk een hele boel lichamelijke verschillen te noemen, maar ook de hersenen vertonen een aantal verschillen tussen mannen en vrouwen.  

Als eerste zijn de hersenen van mannen ongeveer 8 a 10 procent groter als die van vrouwen. Binnen in het brein verschillen de groottes van de hersengebieden ook weer, uit onderzoek is gebleken dat de Frontale kwab proportioneel groter is bij de vrouwen. Bij mannen is de pariëtale cortex, cruciaal voor het ruimtelijk inzicht, weer een stuk groter. De Britse neuroloog Anne Moir heeft in haar onderzoek naar de verschillen van mannen en vrouwen meer dan 26.000 hersenscans uitgevoerd. Hieruit kon ze concluderen dat bij vrouwen de hersenen eigenlijk nooit helemaal tot rust komen, terwijl dit bij mannen wel weer zo is. Dit betekend niet dat actiever ook beter is, het geeft alleen aan dat vrouwen meer alert zijn. Neuroloog Nick Losseff verklaart: "De pijnmechanismen in onze hersenen zijn verschillend door de sekshormonen. De mannelijke foetus wordt van in het begin ondergedompeld in testosteron, wat wel eens veranderingen in het brein zou kunnen uitlokken." Testosteron is een geslachtshormoon, het zorgt onder andere voor de ontwikkeling van de geslachtskenmerken en ook speelt het een grote rol in onze hersenen.  Als laatste is er ook onderzoek gedaan naar de hersenen van vrouwen en mannen in verband met voedsel. Het is een algemeen feit dat vrouwen vaak chocola eten, na onderzoek van Yale door dokter David Katz blijkt dat er dat chocola bij mannen andere hersengebieden prikkelen als bij vrouwen. Bij vrouwen is er een verlaagde activiteit in de hypothalamus aangetoond, deze zorgt voor je hongergevoel, daarom moeten vrouwen vaak meer eten om hetzelfde bevredigende gevoel te ervaren. David Katz: "Er zijn met zekerheid verschillen in de relatie tot voedsel. Uit studies blijkt dat vrouwen meer hunkeren naar suiker en vetten, terwijl mannen veel sneller zullen vallen voor een stuk vlees." Dit is te verklaren door het feit dat vrouwen het hardere werk in de voortplanting doen, zij hebben behoefte aan vetten voor de groei van de baby en ook voor het produceren van oestrogeen. Mannen daar en tegen hebben proteïne nodig om spieren op te bouwen en zodat ze hun genen kunnen door geven. Al met al zijn er dus duidelijke verschillen te ontdekken in de hersenen van mannen en vrouwen, het zou dus heel goed mogelijk kunnen zijn dat hier de kern voor genderdysforie ligt. Je brein is een super belangrijk orgaan, het heeft zijn eigen geslacht en beïnvloed daarmee de rest van je lichaam.