Gender versus Geslacht.
Een fout die door veel mensen gemaakt wordt is dat iemands gender hetzelfde is als iemand geslacht. Het lijkt inderdaad wel veel op elkaar maar toch zitten er wel degelijk verschillen tussen de twee. Als we het over een persoon zijn geslacht hebben dan wordt er verwezen naar de fysieke kenmerken die mannen en vrouwen onderscheiden. Dit zijn dus eigenlijk de uiterlijke kenmerken van een individu. Bij gender gaat het over de kenmerken en eigenschappen die de maatschappij als het ware voor het geslacht heeft bepaald. Voorbeelden hiervan zijn dat er van meiden verwacht wordt dat ze met poppen spelen en dat ze van de kleur roze houden en bij jongens dat ze willen voetballen. Het gaat heel erg over de sociale en culturele vaardigheden van een individu.
Gender.
Volgens Lisa Peters, journalist en genderspecialist, bestaat iemands gender uit drie verschillende onderdelen: genderidentiteit, genderexpressie en seksuele voorkeur. Deze drie elementen bepalen dus iemands Gender.
- Genderidentiteit, dit heeft alles te maken met het gevoel dat je van binnen hebt, dus het gevoel van man of vrouw zijn. Als het gevoel van binnen, je psychologisch geslacht, klopt met je uiterlijk, het biologisch geslacht, dan noem je iemand een cisgender persoon. Bij transgenders is dit natuurlijk precies andersom hun psychologisch geslacht is het tegenovergestelde van hun biologisch geslacht, vandaar het woord transgender. De genderidentiteit verteld iemand dus hoe hij zich voelt, mannelijk of vrouwelijk, dit speelt zich allemaal van binnen af en in het beginstadium wordt dit ook vaak verborgen gehouden van de buitenwereld, dit komt dan vooral door schaamte of onbegrip.
- Genderexpressie heeft juist alles te maken met je omgeving, het gaat dus over hoe iemand zich uit naar zijn of haar vrienden, familie, enzovoort. Dit kan in kleding zijn, lichaamstaal, gedrag, communicatie en nog veel meer dingen. Op vroege leeftijd wordt er namelijk al bij de meeste kinderen aangeleerd wat nou typisch meisjes gedrag is en wat jongens dagelijks dragen en doen. Hierdoor ontstaat er dus een groot verschil in gender, de genderexpressie is dus een keuze die de persoon zelf kan maken, luistert hij naar zijn psychologisch geslacht of gaat hij of zij moeder natuur achterna en vertrouwd op zijn biologisch geslacht. Genderidentiteit en genderexpressie zijn dus nauw met elkaar verbonden en draaien allemaal om de uiteindelijke bepaling van iemands geslacht.
- Seksuele voorkeur is ook nog een grote factor rondom het begrip gender. Met seksuele voorkeur worden de romantische of de seksuele gevoelens voor een ander individu bedoeld. Seksuele voorkeur en genderidentiteit worden nog heel vaak door elkaar gehaald, mensen gaan er van uit dat als je transgender bent je vast en zeker niet hetero bent en ook drag queens zullen volgens de meeste toch wel homo zijn. Maar zo hoeft het helemaal niet te zijn, per persoon verschilt het namelijk op welk geslacht ze vallen.
Er is in 2010 een Vlaamse studie geweest naar de seksuele voorkeur van transmannen en –vrouwen. Dit is getest met een groep van ongeveer 300 mensen met genderdysforie.
De resultaten staan hier onder in een staafdiagram weergegeven
Hieruit valt te concluderen dat bij transmannen gemiddeld de meeste personen op vrouwen vallen en bij trans vrouwen zijn de meeste biseksueel, ze zijn dus in vrouwen maar ook in mannen geïnteresseerd. Het ontdekken van je psychologische geslacht en alles wat erbij komt kijken leidt er natuurlijk ook toe dat mensen gaan nadenken over hun seksuele voorkeur. Hierdoor is het bij elk persoon verschillend voor welk geslacht ze een voorkeur hebben.
Maak jouw eigen website met JouwWeb