
Zijn er in de geschiedenis gevallen bekend die duidden op genderdysforie?
Door de geschiedenis heen zijn er al verschillende gevallen bekend die met genderdysforie te maken hebben. Het is niet iets van de laatste tijd, hoewel het wel meer aan het licht komt door middel van de media.
Heeft het ontstaan van genderdysforie en de bijbehorende gevoelens meer met ‘Nurture’ of ‘Nature’ te maken?
Het is inmiddels duidelijk dat genderdysforie in verband staat met nature. Het is dus niet door de omgeving aangeleerd en een andere opvoeding gaat zeker niet helpen. Door het onderzoek waarbij ze grotere groepen kinderen vanaf de geboorte gevolgd hebben, bleek uiteindelijk dat door een teveel aan mannelijke hormonen in de baarmoeder een kind zich uiteindelijk ontwikkelde tot man of natuurlijk andersom waardoor een kind die geboren is als jongen zich ontwikkeld als een vrouw.
Welke verschillende ‘fases’ doorloopt iemand met genderdysforie?
Er zijn drie persoonlijke fases: De ontdekking, Vertellen en de Transitie. Ook hebben we drie medische fases: De diagnostiek, Hormonale behandeling en Operaties. Bij de hormonale behandeling worden injecties met testosteron gebruikt voor trans mannen en voor trans vrouwen worden tabletten met oestradiol gebruikt. Hierdoor worden de ongewenste geslachtkenmerken geremd en ontstaan er gewenste geslachtkenmerken zoals haargroei, spieren, enzovoort.
Wat reguleert het gevoel en de emotie van het vrouw of man zijn?
De hersenen besturen alle gevoelens en emoties, doordat je brein een geslacht heeft zijn er dus ook in de hersenen verschillen tussen mannen en vrouwen. Bij vrouwen is de frontale kwab bijvoorbeeld veel groter in verhouding en de hersenen van vrouwen zijn eigenlijk nooit helemaal in rust. Bij mannen is de pariëtale cortex weer groter, deze is cruciaal voor het ruimtelijk inzicht. Je brein beïnvloed een heleboel, daardoor zal het geslacht van je brein ook erg bepalend zijn voor de gevoelens en emoties die iemand ervaart. Bij het geslacht van iemands brein kan dus ook zeker de kern van Genderdysforie liggen.
Wat bepaalt iemands Gender?
Iemands geslacht zijn de uiterlijke kenmerken van een vrouw of man. Als we het over iemands gender gaat hebben we het eigenlijk over de sociale en culturele vaardigheden van een individu, het gaat over wat de maatschappij van vrouwen en mannen verwacht. Iemands gender bestaat uit drie belangrijke factoren: Genderidentiteit, Genderexpressie en seksuele voorkeur. Bij transgenders klopt het psychologische geslacht niet met hun biologische geslacht, door deze genderidentiteit wordt de genderexpressie beïnvloed. Het gaat bij de expressie over de manier waarop iemand zich uit naar de buitenwereld. De seksuele voorkeur kan bij iedereen verschillen, uit onderzoek is wel gebleken dat gemiddeld de meeste trans mannen op vrouwen vallen en dat de meeste trans vrouwen biseksueel zijn.
Zijn er bepaalde kenmerken in de hersenen van transgenderjongeren waar te nemen?
Uit het onderzoek blijkt er dus weldegelijk een verschil te zijn in de hersenen van transgenderjongeren in vergelijking met jongeren zonder genderdysforie. Er werd bijvoorbeeld door jongens met genderdysforie gereageerd op een geurstof die normaal gesproken alleen reactie moet opleveren bij meiden. Ook andersom reageerden meisjes met genderdysforie niet op de geurstof, terwijl de meiden zonder genderdysforie dit wel doen. Wanneer iets in de hersenen anders is, is het vrijwel zeker dat het geen aangeleerd gedrag is.
Hoe ontstaan geslachtverschillen in hersenfuncties en gedrag?
Geslachtsverschillen in hersenfuncties en gedrag ontstaan onder geslachtshormonen, dit gebeurd tijdens een kritieke periode in de foetale ontwikkeling. Onder invloed van het hormoon testosteron differentiëren de hersenen zich in verschillende seksen. Bij mensen met genderdysforie wordt gedacht dat de differentiatie van de hersenen in deze kritieke periode anders verloopt dan naar behoren. Zo zijn de hersenen van transgenderjongeren dichter gerelateerd aan de hersenen van hun ervaren gender dan hun biologisch geslacht.
De eindconclusie: ‘Hoe ontstaat de drang naar Genderdysforie?’
Genderdysforie is een, in medische zin, aandoening die al heel lang bestaat en die niet is aangeleerd, maar aangeboren. De theorie die nu staat over hoe het precies kan dat er verschil is in hersenenfuncties en gedrag van transgenders, is de theorie over het geslachtshormoon testosteron. In de kritieke periode tijdens de prenatale fase, waarin de hersenen het meest beïnvloedbaar zijn, komt er een directe toevoer van testosteron of juist een tekort aan toevoer van het hormoon, wat niet het geval had moeten zijn. Doordat er een tekort of overschot van testosteron ontstaat tijdens de kritieke periode ontwikkelen de hypothalamus en het olfactorisch systeem zich naar het psychologische geslacht en niet naar het biologische geslacht.
Maak jouw eigen website met JouwWeb